0

Om David Cheung


Kom från Danmark

David föddes 1983 i Slagelse, Danmark. Hans föräldrar emigrerade från Hong Kong på 70-talet och arbetade inom restaurangbranschen med kinesisk mat. Mycket snart insåg Davids mamma att det var en ohälsosam miljö för barnen att växa upp i så hon valde att flytta till Malmö, Sverige, där deras morfar bott sedan en lång tid tillbaka.

Skolan

David växte upp i Rosengård med sina två syskon, en äldre bror och en yngre syster. I tidig ålder upptäckte lärarna på lågstadiet att David inte var som alla andra barn. Eftersom båda Davids föräldrar arbetade mycket och hade svårt med språket nådde lärarnas anmärkningar inte fram.  Familjen trodde att han bara var mindre begåvad än andra barn.


Börjar arbeta

David hade inlärningssvårigheter i grundskolan och gymnasiet. Efter gymnasiet jobbade han i en glasögonfabrik i Malmö. Han drömde om att få jobba med dataspelsutveckling inom animation eftersom han tyckte om att rita.  Han försökte därför att läsa olika animationskurser. David hade alltid svårigheter med sociala koder och inlärning, detta märktes tydligt när han studerade teoretiska kurser eller jobbade på en plats där förståelse mellan medarbetare krävdes och ingen förstod vad detta berodde på.


Diagnos: Aspergers syndrom

Under 2015 efter en omtumlande period av nedbrutenhet med depression som följd, fick David  diagnosen Aspergers Syndrom. Han var då 32 år.

För familjen var det svårt att ta in informationen och vad det innebar.  Men de förstod att han behövde rehabiliteras och att det för David skulle bli som att börja lära sig gå igen.  Man upptäckte att hans ljud, synintryck och luktintryck var dubbelt så starka som hos andra människor.


Ritandet tar fart

Under rehabiliteringstiden började David handrita mycket detaljrika teckningar, något som han aldrig gjort tidigare. Detta fortsatte han med ända fram till idag och har samlat på sig en unik kollektion av konst som han gärna vill dela med sig.

Just detaljrikedomen i kombination med hans fantasier i tavlorna har blivit lite av Davids signum. Om man förstår historierna bakom hans tavlor, kan man förstå lite av hur en person med Aspergers syndrom tänker. De behöver oftast tysthet runtomkring sig och därför har många av hans tavlor motiv av berg, skog eller kyrkor där stillhet är inspirationskällan.

Han hämtar mycket inspiration från japansk anime, gotisk kyrkoarkitektur, djur och detaljer i naturen.

Testimonials

” Med noggrannhet i variationen av tjocka och tunna streck får han sina teckningar att liksom stå för sig själva, stå ut ifrån det papper de är tecknade på.

Roland Sahrling

”Jag köpte konstverket för att jag tyckte om stilen och att den hade många detaljer. Sedan känner jag även att jag tycker om kunna att stötta lokala konstnärer.”

Christina Zhou

”David är en otrolig konstnär med en unik förmåga att plocka upp vackra alster på detaljnivå ”

Amanda Skog

 

sv_SESwedish

FREE ART Giveaway Subscribe to Newsletter

Get your FREE gift and be the first to know about Davids news, campaigns, great deals, or gallery exhibition!
Holler Box