0
Namnet DC.UNIK.ART

DC står för David Cheung.  Vi valde det svenska ordet UNIK istället för den engelska för att David som är född i Skandinavien, ska få ett nordiskt klingande ord, fast med internationell prägel. Med hans konst vill vi skapa glädje och förmedla att oavsett ens förutsättningar eller omständigheter, har varje människa minst en unik gåva som kan uppmuntra din nästa.

historia

David föddes 1983 i Slagelse, Danmark. Hans föräldrar emigrerade från Hong Kong på 70-talet. Sedan flyttade familjen till Malmö, Sverige. När det gällde teoretiska kurser, hade David alltid haft svårt med inlärning utan att förstå varför.

Under 2015 efter en omtumlande nedbrutenhet med depression, fick han diagnosen Aspergers Syndrom vid 32 års åldern. Man upptäckte att hans ljud, synintryck och luktintryck var dubbelt så starka som hos andra människor.

Under rehabiliteringstiden började David handrita mycket detaljrika teckningar, något som han aldrig gjort tidigare. Detta fortsatte han med ända fram till idag och har samlat på sig en unik kollektion av konst som han gärna vill dela med sig.

Just detaljrikedomen i kombination med hans fantasier i tavlorna har blivit lite av Davids signum. Om man förstår historierna bakom hans tavlor, kan man förstå lite av hur en person med Aspergers syndrom tänker. De behöver oftast tysthet runtomkring sig och därför har många av hans tavlor motiv av berg, skog eller kyrkor där stillhet är inspirationskällan.

Att hand rita gav David ro i sinnet och det blev teckning efter teckning. Ritningarna kom att bestå av alltifrån gotisk arkitektur till galna espressomaskiner, Davids sura granne och mönsterimitationer av detaljer i naturen. Han hämtar mycket inspiration från japansk anime, gotisk kyrkoarkitektur, djur och detaljer i naturen.

Människor med autism har kännetecken att kunna fokusera på att göra en sak under väldigt lång tid utan att bli trött. Just ett av Davids kännetecken är hans fantastiska förmåga att fokusera under väldigt lång tid på att rita detaljer. Allmänheten började få upp ögonen för hans detaljrikedom och unika språk i sin konst.

Hans bror kom på att trycka konsten i upplagor och det var så idén med att skapa dcunikart föddes. Dcunikart är en unik poster-webbutik som erbjuder ett urval av Davids konst och som gör det tillgängligt för alla i hela världen att få njuta av hans konst.
 

Testimonials

” Med noggrannhet i variationen av tjocka och tunna streck får han sina teckningar att liksom stå för sig själva, stå ut ifrån det papper de är tecknade på.

Roland Sahrling

”Jag köpte konstverket för att jag tyckte om stilen och att den hade många detaljer. Sedan känner jag även att jag tycker om kunna att stötta lokala konstnärer.”

Christina Zhou

”David är en otrolig konstnär med en unik förmåga att plocka upp vackra alster på detaljnivå ”

Amanda Skog

 

sv_SESwedish